Textiel Challenge – Week van het Afval 2022

Van 29 oktober t/m 4 november 2022 organiseert Gemeente Groningen de Week van het Afval. Tijdens deze week gaat de gemeente met bewoners op zoek naar goede ideeën voor het voorkomen van afval, die ervoor kunnen zorgen dat onze gemeente in de toekomst een afvalloze gemeente wordt.

Wij gaan in samenwerking met Gemeente Groningen aandacht besteden aan textielafval en hoe we anders kunnen omgaan met ons textiel. Hoe kun je langer met je kleding doen en welke aanpak past bij jou? Wil je het door te repareren een tweede leven geven, of kun je het ruilen met anderen? Of wil je eerst een eigen stijl ontwikkelen, waardoor je geen miskopen meer doet? We gaan met bewoners textiel opnieuw waarde geven, om zo de enorme berg textielafval (die er nu is) te verkleinen.

Een handig hulpmiddel is de R-ladder. Dit is een ‘ladder’ die de voorkeursvolgorde laat zien om de waarde van textiel te behouden. RETHINK is een van de stappen op de R-ladder. Het product slimmer gebruiken en maken staat bovenaan (Refuse, Rethink en Reduce), daarna komen levensduur verlengen (Reuse (verander ook in infographic), Repair, Refurbish) en andere toepassingen van het materiaal (Recycle). En Rebel, dat is een toevoeging van GROFF 🙂

Kijk op onze homepage voor data van workshops, maaksessies en markten!